Jak organizm chroni nas przed potencjalnie toksycznymi ilościami cukru

Jak organizm chroni nas przed potencjalnie toksycznymi ilościami cukru

Zbyt dużo cukru może powodować uszkodzenie wątroby i zwiększać ryzyko innych problemów zdrowotnych. Teraz naukowcy badający myszy odkryli, że jelito cienkie chroni wątrobę przed wystawieniem na działanie jednego rodzaju cukru, zwanego fruktozą. Ale badanie stwierdza, że ​​jelita cienkie mają swoje ograniczenia. Wysokie dawki fruktozy przekraczają zdolność jelita do przetwarzania cukru. Badacze zgłosili te wyniki 6 lutego w Metabolizmie komórek.

Fruktoza to rodzaj prostego cukru. Występuje w miodzie i owocach, a także w cukrze stołowym oraz w wielu słodkich pokarmach i napojach. Aby użyć fruktozy do energii, organizm musi przekształcić ją w inny rodzaj prostego cukru, zwanego glukozą lub w inne mniejsze cząsteczki. Ale zbyt dużo fruktozy obciąża organizm. Na przykład u ludzi naraża wątrobę na stany takie jak stłuszczenie wątroby. Podnosi również ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2 (DIE-uh-BEAT-eez).

http://www.glus.pl

http://www.gryfbet-gielda.pl

Naukowcy wiedzieli, że fruktoza może zostać rozbita i wchłonięta zarówno w wątrobie, jak i jelicie cienkim. Ale wierzyli, że wątroba była głównie odpowiedzialna za ten proces. Nowe badanie sugeruje inaczej. Stwierdza, że ​​umiarkowane dawki fruktozy są przekształcane w jelicie cienkim. Wątroba wchodzi tylko wtedy, gdy dawka fruktozy jest zbyt wysoka, aby mogło poradzić sobie z jelitem.

W ten sposób jelita cienkie osłaniają wątrobę przed niebezpiecznie wysokimi dawkami fruktozy – mówi Joshua Rabinowitz. Jeden z autorów badań, pracuje na Uniwersytecie Princeton w New Jersey. Studiuje, jak ciało rozkłada chemikalia.

Ale ile fruktozy jest za dużo, wciąż jest w powietrzu. Rabinowitz i jego współpracownicy karmili myszy mieszaniną cukru, która zawierała równe części glukozy i fruktozy. (Taka jest proporcja w cukierku bazowym.) Niektóre myszy mają niższą dawkę cukru, a niektóre mają wyższą dawkę.

Naukowcy wykorzystali specjalną technikę do chemicznego „znakowania” cząsteczek cukru, które otrzymali od myszy. Metoda polegała na zamianie pewnych atomów węgla na nieco cięższą formę węgla. To pozwoliło badaczom śledzić, które cukry ulegają transformacji i gdzie kończą się ich produkty uboczne.

Później badacze pobrali próbki z różnych narządów myszy. Następnie oddzielili uboczne produkty cukrowe wagowo i zidentyfikowali cząsteczki z cięższym węglem.

Przy niższych dawkach cukru naukowcy odkryli wiele produktów ubocznych ze znakowanych cząsteczek fruktozy w jelicie cienkim. Ale znaleźli tylko niewielkie ilości w wątrobie. To samo dotyczy żyły, która łączy jelito cienkie z wątrobą. W tym żyle znaleziono jednak wiele cząsteczek glukozy. Etykiety chemiczne wykazały, że niektóre zostały przekształcone z cząsteczek fruktozy w jelicie cienkim.

Przy dużych dawkach cukru, jelito cienkie nie nadążało. Żyły łączące jelito i wątrobę miały znacznie wyższy stosunek fruktozy do glukozy niż przy niższych dawkach cukru. To sugeruje, że małe jelito przechodziło trochę fruktozy do wątroby.

Przełożenie tych wyników na zalecenia dietetyczne dla ludzi może być trudne, ponieważ myszy spalają więcej energii w stosunku do masy ciała niż ludzie, ostrzega Luc Tappy. Jest fizjologiem na Uniwersytecie w Lozannie w Szwajcarii. Nie był częścią tego badania. Zauważa, że ​​trudno jest porównać dawki cukru między ludźmi i myszami.

Dodatkowo, dodaje Rabinowitz, naukowcy nie wiedzą, czy jelito cienkie jest bezpieczniejszym miejscem niż wątroba do przetwarzania fruktozy. Jego laboratorium planuje to zbadać w następnej kolejności.

atom Podstawowa jednostka pierwiastka chemicznego. Atomy składają się z gęstego jądra zawierającego dodatnio naładowane protony i nienaładowane neutrony. Jądro jest okrążane przez chmurę naładowanych ujemnie elektronów.

węgiel Pierwiastek chemiczny o liczbie atomowej 6. Jest fizyczną podstawą wszelkiego życia na Ziemi. Węgiel występuje swobodnie w postaci grafitu i diamentu. Jest to ważna część węgla, wapienia i ropy naftowej, i jest zdolna do samoistnego wiązania, chemicznie, tworząc ogromną liczbę chemicznie, biologicznie i handlowo ważnych cząsteczek.

komórka Najmniejsza strukturalna i funkcjonalna jednostka organizmu. Typowo zbyt mały, by go zobaczyć gołym okiem, składa się z wodnego płynu otoczonego membraną lub ścianą. W zależności od ich wielkości, zwierzęta są zbudowane z dowolnego miejsca, od tysięcy do bilionów komórek. Większość organizmów, takich jak drożdże, pleśnie, bakterie i niektóre algi, składa się tylko z jednej komórki.

substancja chemiczna Substancja utworzona z dwóch lub więcej atomów, które jednoczą się (wiążą) w ustalonej proporcji i strukturze. Na przykład woda jest związkiem chemicznym wytworzonym, gdy dwa atomy wodoru wiążą się z jednym atomem tlenu. Jego wzór chemiczny to H2O. Chemiczny może również być przymiotnikiem opisującym właściwości materiałów, które są wynikiem różnych reakcji pomiędzy różnymi związkami.

związek (często stosowany jako synonim związku chemicznego) Związek jest substancją powstającą, gdy dwa lub więcej pierwiastków chemicznych jednoczą się (wiążą) w ustalonych proporcjach. Na przykład woda jest związkiem zbudowanym z dwóch atomów wodoru związanych z jednym atomem tlenu. Jego symbol chemiczny to H2O.

dieta Żywność i płyny spożyte przez zwierzę w celu zapewnienia żywienia, którego potrzebuje do wzrostu i utrzymania zdrowia.

extract (v.) Aby oddzielić jedną substancję chemiczną (lub składnik czegoś) od złożonej mieszanki. (rzeczownik) Substancja, często w postaci skoncentrowanej, która została usunięta ze swojego naturalnego źródła. Ekstrakty są często pobierane z roślin (takich jak mięta lub lawenda), kwiatów i pączków (takich jak róże i goździki), owoców (takich jak cytryny i pomarańcze) lub nasion i orzechów (takich jak migdały i pistacje). Takie ekstrakty, czasami używane do gotowania, często mają bardzo silne zapachy lub smaki.

stłuszczenie wątroby choroba Stan, który powoduje, że zbyt dużo tłuszczu gromadzi się w wątrobie. Osoby otyłe lub pijące zbyt dużo alkoholu ryzykują rozwój tej choroby. Pozostawione bez leczenia i pogarszające się, może ostatecznie doprowadzić do zagrażającej życiu niewydolności wątroby.

fruktoza Prosty cukier, który (wraz z glukozą) stanowi połowę każdej cząsteczki sacharozy, znanej również jako cukier stołowy.

glukoza Prosty cukier, który jest ważnym źródłem energii w żywych organizmach. Jako źródło energii przemieszczające się przez krwioobieg, jest znane jako „cukier we krwi”. Jest to połowa cząsteczki, która tworzy cukier stołowy (znany również jako sacharoza).

dosłownie Termin, który fraza, którą modyfikuje, jest dokładnie prawdą. Na przykład, aby powiedzieć: „Jest tak zimno, że dosłownie umieram” oznacza, że ​​ta osoba faktycznie oczekuje, że wkrótce będzie martwa, w wyniku zbytniego zmarznięcia.

wątroba Organ na ciele zwierząt z kręgosłupem pełniącym szereg ważnych funkcji. Może magazynować tłuszcz i cukier jako energię, rozkładać szkodliwe substancje do wydalania przez ciało i wydzielać żółć, zielonkawy płyn uwalniany do jelita, gdzie pomaga trawić tłuszcze i neutralizować kwasy.

metabolizm (adj. metaboliczny) Zestaw podtrzymujących życie reakcji chemicznych, które zachodzą wewnątrz komórek i większych struktur, takich jak narządy. Te reakcje umożliwiają organizmom wzrost, reprodukcję, przemieszczanie się i reagowanie w inny sposób na otoczenie.

molecule Elektro-neutralna grupa atomów, która reprezentuje najmniejszą możliwą ilość związku chemicznego. Cząsteczki mogą być wykonane z pojedynczych typów atomów lub różnych typów. Na przykład tlen w powietrzu składa się z dwóch atomów tlenu (O2), ale woda składa się z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu (H2O).

Odżywka Witamina, minerał, tłuszcz, węglowodany lub białko, które roślina, zwierzę lub inny organizm potrzebuje jako część swojego pożywienia, aby przeżyć.

otyłość (z otyłością) Ekstremalna nadwaga. Otyłość wiąże się z szeroką gamą problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy typu 2 i wysokiego ciśnienia krwi.

organ (w biologii) Różne części organizmu, które wykonują jedną lub więcej określonych funkcji. Na przykład, jajnik jest narządem, który wytwarza jajka, mózg jest narządem, który nadaje sygnały nerwowe, a korzenie rośliny są narządami, które pobierają składniki odżywcze i wilgoć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.