Truskawki są najczęściej spożywanymi przez pestycydy plonami

Truskawki są najczęściej spożywanymi przez pestycydy plonami

Grupa robocza ds. Środowiska (EWG) przeanalizowała próbki konwencjonalnie uprawianych produktów zbadane przez amerykański Departament Rolnictwa (USDA) i stwierdziła, że ​​prawie 70% zostało skażonych pozostałościami pestycydów.

USDA wykryła łącznie 230 różnych pestycydów i produktów rozpadu pestycydów na tysiącach analizowanych próbek produktów, a analiza EWG wykazała, że ​​istnieją różnice między różnymi rodzajami produktów.

Każdy z tych produktów spożywczych uzyskał pozytywny wynik w odniesieniu do wielu różnych pozostałości pestycydów i zawierał wyższe stężenia pestycydów niż jakiekolwiek inne owoce i warzywa. Zgodnie z ustaleniami grupy EWG ponad 98 procent próbek jabłek, czereśni, nektarynek, brzoskwiń i truskawek uzyskało pozytywny wynik co najmniej jednego rodzaju pestycydu. Pojedyncza próbka truskawek ujawniła 20 różnych pestycydów, podczas gdy próbki szpinaku miały 1,8 razy więcej pozostałości pestycydów niż jakikolwiek inny produkt.

Owoce i warzywa zawierające najwyższe pozostałości pestycydów w próbkach produktów to jabłka, sosy jabłkowe, jagody, winogrona, zielona fasola, zielone liście, gruszki, brzoskwinie, ziemniaki, śliwki, szpinak, truskawki, rodzynki, słodka papryka, pomidory, i zimowe kabaczki.

Tymczasem te w niskim do umiarkowanego wyniku pozostałości pestycydów to: sok jabłkowy, awokado, banany, fasola, brokuły, kapusta, cyklopi, marchew, kalafior, seler, kukurydza, bakłażany, grejpfruty, soczewica, sałata, cebula, pomarańcze, soki pomarańczowe , groszek, suszone śliwki, letnie kabaczki, słodkie ziemniaki, tofu, sosy pomidorowe i cukinia.

EWG wybrał 12 najlepszych owoców i warzyw o największej ilości pozostałości pestycydów. Sprawdź, czy Twój ulubiony utwór trafił na niesławną listę „Dirty Dozen”:

Truskawki
szpinak
Nektarynki
Jabłka
Winogrona
Brzoskwinie
Wiśnie
Gruszki
Pomidory
Seler
Ziemniaki
Słodka papryka

EWG dodał również ostrą paprykę do próbek produktów, które są wysoce zanieczyszczone środkami owadobójczymi, które są toksyczne dla ludzkiego układu nerwowego. USDA odkryła pozostałości trzech wysoce toksycznych insektycydów (acefatu, chloropiryfosu i oksaminy) na 739 zbadanych próbkach ostrych papryki w 2010 i 2011 roku, w stężeniach wystarczająco wysokich, aby wzbudzić obawy. Do 2015 r. Kalifornijskie organy nadzoru nadal wykryły pozostałości trzech insektycydów po przetestowaniu 72 nieproszonych ostrych papryczek. (Powiązane: Trufle: 10 najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw.)

Jeśli nie możesz sobie pozwolić lub znaleźć organiczną lub lokalnie uprawianą ostrą paprykę, gotowanie mówi, że zmniejsza ona pozostałości pestycydów.

Wyniki te podkreślają zagrożenia dla zdrowia stwarzane przez rośliny, na których występują pestycydy. W jednym z badań opublikowanych w czasopiśmie JAMA Internal Medicine znaleziono związek między spożywaniem pokarmów zawierających pozostałości pestycydów a problemami z płodnością.

W badaniu wzięły udział kobiety, które zgłosiły spożywanie dwóch lub więcej porcji produktu dziennie z wyższymi pozostałościami pestycydów. Okazało się, że jest o 26% mniej prawdopodobne, że ciąża zakończyła się sukcesem w czasie badania niż uczestnicy, którzy zjadali mniej porcji tych pokarmów.

W innym badaniu, tym razem z pacjentami płci męskiej, stwierdzono podobne skojarzenia między spożywaniem żywności o wyższej zawartości pestycydów a zdrowiem reprodukcyjnym.

Ponadto, pestycydy i inne toksyczne chemikalia generalnie powodują różne skutki uboczne, począwszy od zaburzeń hormonalnych, uszkodzenia mózgu i układu nerwowego, po wiele postaci raka.

Odkrycia te podnoszą ważne pytania dotyczące bezpieczeństwa stosowania pestycydów w produktach i podkreślają znaczenie zakupu ekologicznych wersji owoców i warzyw, w szczególności Dirty Dozen, aby pomóc ludziom omijać toksyczne chemikalia.

Starsza analityk EWG, Sonya Lunder, wyjaśnia, jak ich zespół wymyśla takie listy, jak „Dirty Dozen” w filmie zatytułowanym „Shopper’s Guide to pestycydów w produkcji”. Lunder podkreśla także listę Clean Piętnastka, która zawiera 15 owoców i warzyw z najmniejszą ilością pozostałości pestycydów wśród tysięcy próbek testowanych przez EWG. Lista zawiera awokado, grejpfrut i kalafior.

Przewodnik może pomóc ludziom dowiedzieć się, które produkty spożywcze są wysoko w kategorii obciążonej pestycydami i zachęcić je do zakupu ekologicznych lub lokalnych wersji, aby zapewnić uzyskanie wszystkich korzyści zdrowotnych bez narażenia chemicznego.

Ludzie, którzy jedzą produkty organiczne, jedzą mniej pestycydów. Odwiedź Harvest.news, aby dowiedzieć się więcej owoców i warzyw wolnych od pestycydów.

 

Polecamy:

http://www.gajg.pl/

http://www.angelofdeath.pl/

http://www.ajkshop.pl/

http://www.3pionki.pl/

http://www.gryfbet-gielda.pl/

http://poteganatury.pl/

http://www.bud-len.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.